top of page
Zoeken

Wanneer en welke warmtepomp installeren, een duurzame keuze voor uw woningVerschillende soorten warmtepompen

Een warmtepomp is de meest toekomstgerichte keuze als het gaat om de verwarming van woningen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en toepassingen. Om te bepalen welke warmtepomp het beste bij uw woning past, moeten we rekening houden met verschillende factoren, zoals het type woning, de isolatie en de beschikbare ruimte.


Grond-waterwarmtepomp

Grond-waterwarmtepompen zijn zeer efficiënt en betrouwbaar. Een grond-waterwarmtepomp haalt warmte uit de aarde om water mee op te warmen, waardoor ze constant rendement leveren, zelfs in de winter omdat de temperatuur vanaf een bepaalde diepte in de grond constant blijft. Geothermische energie kan worden gewonnen met behulp van een horizontaal captatienet of verticale sondes. Het horizontale netwerk van leidingen wordt tot 2 meter diep in de bodem gelegd en neemt veel ruimte in beslag. Een verticale sonde daarentegen wordt tot wel honderd meter diep geboord, maar vereist wel een geologisch onderzoek en vergunning. Voor nieuwbouw is een horizontaal captatienet handig, terwijl een verticale sonde ook geschikt is voor renovatie vanwege de kleinere ruimtebehoefte. Hoewel grond-waterwarmtepompen duurder zijn om te installeren, bieden ze over het algemeen het hoogste rendement.


Lucht-waterwarmtepomp

Een lucht-waterwarmtepomp is een efficiënte en praktische oplossing voor het verwarmen van uw huis en het produceren van warm water. Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, zelfs bij vriesweer, om water op te warmen. Dat water kan u vervolgens gebruiken in de keuken en badkamer, of om uw woning te verwarmen via de centrale verwarming of vloerverwarming.  Het installeren van een lucht-waterwarmtepomp is relatief eenvoudig dankzij de ruime installatiemogelijkheden en dus ideaal voor nieuwbouw en renovaties. Bovendien is een lucht-waterwarmtepomp voordeliger dan een grond-waterwarmtepomp, omdat er geen boringen of grondwerken nodig zijn.


Lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp, oftewel airconditioning, koelt door warmte uit de lucht binnen te halen en naar buiten af te voeren, terwijl koude lucht de ruimte in wordt geblazen.


Wanneer u wilt verwarmen, zal de warmtepomp warmte onttrekken aan de buitenlucht door middel van een compressor en de opgewarmde lucht naar binnen brengen. Aircoverwarming is doorgaans goedkoper, maar het rendement ervan kan lager liggen dan andere soorten. Lucht-luchtwarmtepompen zijn vooral geschikt voor het verwarmen van specifieke ruimtes in huis.


Is uw huis klaar voor een warmtepomp? Ontdek of uw woning geschikt is voor een warmtepompinstallatie. Een warmtepomp kan u helpen om uw energieverbruik te verminderen en uw CO2-uitstoot te verminderen, waardoor u bijdraagt aan een duurzamer klimaat.


Bij Easy San in Diepenbeek helpen we u graag bij het kiezen van de juiste warmtepomp voor uw woning. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

Comments


bottom of page