top of page
Zoeken

Overschakelen naar een warmtepomp? Check eerst de installatievereisten

De energieprijzen stijgen en mensen denken steeds meer na over de installatie van een warmtepomp. Door je huis te verwarmen of te verkoelen op basis van lucht of grond- of bodemwater ben je niet langer afhankelijk van energieleveranciers en word je dus ook niet meer verrast door hoge energiefacturen. Een warmtepomp is trouwens niet enkel voordelig voor je energiefactuur, maar is ook veel milieuvriendelijker.


Wil jij graag gebruikmaken van hernieuwbare energie in plaats van fossiele brandstoffen door middel van een warmtepomp? Zorg er dan wel voor dat je rekening houdt met alle voorwaarden die bij een warmtepomp komen kijken.

badkamerrenovatie easy san antwerpen wilrijk

Installatievereisten warmtepomp


Door over te schakelen van een klassieke verwarmingsinstallatie naar een warmtepomp haal je warmte uit de grond, water of lucht. Erg milieuvriendelijk dus, maar vooraleer je een warmtepomp installeert, bekijk je best eerst even de regels van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.


Dankzij de jarenlange ervaring van installatieservicebedrijf Easy San weten ze maar al te goed hoe belangrijk het is dat een warmtepomp voldoet aan de installatievereisten. Voor de installatie van warmtepompen werken zij samen met topmerken als Vaillant. Of het nu gaat om een lucht/water-, bodem/water- of zwembadwarmtepomp, de installatie moet steeds uitgevoerd worden door een expert. Enkel personen die een specifieke cursus of opleiding volgden om warmtepompen te installeren, mogen deze plaatsen. Vaak zijn de professionals ook in het bezit van een certificaat.


Bovendien kan je een premie voor een warmtepomp aanvragen bij Fluvius als je de warmtepomp laat plaatsen door een gecertificeerde installateur.


Voorwaarden warmtepomp


Een belangrijke vereiste voor een warmtepomp is dat de watertemperatuur die gemaakt wordt niet te hoog is. Alleen dan is het een interessante bron van energie. Heb jij radiatoren die tijdens de winter draaien op verwarmingswater van meer dan 50°? Dan kies je beter voor een gascondensatie-ketel. Heeft jouw huis radiatoren die werken op lagere temperaturen? Dan is een warmtepomp wel gunstig.


Checklist voor jouw warmtepomp


Vooraleer je een warmtepomp installeert, check je eerst de installatievereisten en voorwaarden of overloop je ze samen met Easy San.


- Is je huis goed geïsoleerd?

- Werkt je verwarmingssysteem met lage of hoge temperaturen?

- Beschik je over vloer- of muurverwarming?

- Hoe ga je de bron aanleggen?

- Welke warmtepomp past bij jouw behoeften?

- Wat met het afgiftesysteem?

- Waar plaats je een warmtepomp als je deze buiten wilt?


De checklist is uiterst belangrijk om na te gaan of een warmtepomp wel rendabel is voor jouw woning.


Is jouw verwarmingscircuit reeds afgestemd op de isolatie van je woning? Mail Easy San vandaag nog om een afspraak te maken voor advies op maat!




bottom of page